Евгения Атанасова – Тенева

Журналист и продуцент, БНТ
Евгения Атанасова
Снимка: БНТ

Био

Евгения Атанасова – Тенева е журналист и продуцент в БНТ, автор и водещ на публицистични предавания, документални филми и статии.

Магистър по журналистика в СУ„Св. Климент Охридски” и докторант по изкуствознание в Националната Художествена Академия. Специализирала е в Ройтерс и ВВС, ООН и др.

В началото на кариерата си работи в новинарските емисии на националната телевизия. Следва работата й като репортер и водещ в седмичното обзорно предаване „Панорама”. През годините в БНТ е един от титулярите на ежедневното обзорно предаване „Екип 4”, автор на ток-шоуто „Вижте кой…”. От 2017 г. тя е създател и водещ и на предаването за международна политика „Светът е седем”. През последните години Евгения е и главен продуцент в БНТ.

Отразявала е събития като войната в Босна и Близкия Изток, прехода и присъединяването към ЕС и НАТО на страните от Централна и Източна Европа. Автор е на интервюта със световни политици, сред които Лорънс Игълбъргър, Манфред Вьорнер, Сергей Ястърбжемски, Тансу Чилер, Вук Драшкович и други. Сценарист е на множество документални филми, носители на награди на български и международни фестивали.

От 2005 г. отблизо следи и представя на българската публика творчеството на най-известния творец от български произход – Христо Явашев – Кристо, с когото се е срещала и разговаряла многократно. Автор е на няколко документални филма за него и на книга, посветена на проекта „Плаващите кейове” – „Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове”.