Web Report logo without slogan

Свободната журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

От 2018 година насам Dir.bg организира конкурса Web Report, който има за цел да разкаже и награди качествената, почтена и отговорна журналистика у нас.

Благодарение на всички медии, големи и малки, национални и регионални, които подкрепят инициативата Web Report, конкурсът се наложи през годините и всяко следващо издание обединява журналистическата общност в борбата за истинската и качествена публицистична дейност.

Може би истинските новини са скучни. А може би не толкова. Може би някои от тях са приятни. Други – трудни за преглъщане. Но ако медийната ни среда е запълнена с фалшива информация, култура и герои, ние взимаме грешни решения в объркана действителност.

Търсим онези журналисти и автори, които пишат с перо и сърце. Те проверяват с достоверни източници информацията си и не подвеждат злоумишлено аудиторията. Не обслужват лични, корпоративни или политически интереси. Правят разлика между новината и коментара. Търсят всички факти и гледни точки към едно събитие. Те просто доставят истината, без пропаганда.

Защото истината е безпристрастна.

Живеем във време на инфодемия, дезинформация и фалшиви новини. Затова е важно да отсеем чистата, обективна журналистика, която не спира да полага усилия и да търси истината.

Основната цел на конкурса е да покаже, че създаването на качествено съдържание от българските медии е възможно и трябва да се превърне в приоритет на средата.

В името на тази кауза Dir.bg за шеста поредна година обединява големи и малки, национални и регионални медии.

Заедно днес за едно по-добро утре!

През годините

13 победители в различни категории бяха отличени в шестото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report 2023 на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в „Рейнбоу Плаза“ в присъствието на водещи имена в журналистическата гилдия, литературата, образованието, изкуството, спорта.

Петото издание на конкурса на Dir.bg Web Report се оказа най-оспорваното журналистическо състезание за 2022 г., като в него се включиха над 110 автори, кандидатствали в отделните категории – Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. 

Конкурсът за добра журналистика на Dir.bg – Web Report 2021 получи повече от 300 материала на над 100 журналисти, които участват в престижното състезание, организирано за четвърти пореден път от най-големия български интернет портал. Отново на фокус са представянето на фактите, такива каквито са.

Докато пандемията от коронавирус неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, дезинформацията живее своето златно време, а фалшивите новини се разпространяват 10 пъти по-бързо. Затова третото издание на авторския конкурс за чиста журналистика на Dir.bg – Web Report е от изключително значение и предизвикателство към журналистите да останат верни – на обществото и на професионалните стандарти.

С Web Report 2019 Dir.bg вади на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас на фона фалшивите новини в уеб пространството. За да направим крачка напред към промяната, трябва да се върнем стъпка назад към истината. Ето защо най-големият български уеб портал Dir.bg организира за втори път конкурса Web Report.

В първото издание на конкурса се включиха над 60 журналисти и автори на свободна практика, които се бориха за наградите, разпределени в петте категории: Общество, Икономика, Култура и образование, Технологии и иновации, Истински истории.