Web Report logo without slogan

Свободната журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

От 2018 година насам Dir.bg организира конкурса Web Report, който има за цел да разкаже и награди качествената, почтена и отговорна журналистика у нас.

Благодарение на всички медии, големи и малки, национални и регионални, които подкрепят инициативата Web Report, конкурсът се наложи през годините и всяко следващо издание обединява журналистическата общност в борбата за истинската и качествена публицистична дейност.

Може би истинските новини са скучни. А може би не толкова. Може би някои от тях са приятни. Други – трудни за преглъщане. Но ако медийната ни среда е запълнена с фалшива информация, култура и герои, ние взимаме грешни решения в объркана действителност.

Търсим онези журналисти и автори, които пишат с перо и сърце. Те проверяват с достоверни източници информацията си и не подвеждат злоумишлено аудиторията. Не обслужват лични, корпоративни или политически интереси. Правят разлика между новината и коментара. Търсят всички факти и гледни точки към едно събитие. Те просто доставят истината, без пропаганда.

Защото истината е безпристрастна.

Живеем във време на инфодемия, дезинформация и фалшиви новини. Затова е важно да отсеем чистата, обективна журналистика, която не спира да полага усилия и да търси истината.

Основната цел на конкурса е да покаже, че създаването на качествено съдържание от българските медии е възможно и трябва да се превърне в приоритет на средата.

В името на тази кауза Dir.bg за шеста поредна година обединява големи и малки, национални и регионални медии.

Заедно днес за едно по-добро утре!

През годините

В първото издание на конкурса се включиха над 60 журналисти и автори на свободна практика, които се бориха за наградите, разпределени в петте категории: Общество, Икономика, Култура и образование, Технологии и иновации, Истински истории.

С Web Report 2019 Dir.bg вади на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас на фона фалшивите новини в уеб пространството. За да направим крачка напред към промяната, трябва да се върнем стъпка назад към истината. Ето защо най-големият български уеб портал Dir.bg организира за втори път конкурса Web Report.

Докато пандемията от коронавирус неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, дезинформацията живее своето златно време, а фалшивите новини се разпространяват 10 пъти по-бързо. Затова третото издание на авторския конкурс за чиста журналистика на Dir.bg – Web Report е от изключително значение и предизвикателство към журналистите да останат верни – на обществото и на професионалните стандарти.

Конкурсът за добра журналистика на Dir.bg – Web Report 2021 получи повече от 300 материала на над 100 журналисти, които участват в престижното състезание, организирано за четвърти пореден път от най-големия български интернет портал. Отново на фокус са представянето на фактите, такива каквито са.

Петото издание на конкурса на Dir.bg Web Report се оказа най-оспорваното журналистическо състезание за 2022 г., като в него се включиха над 110 автори, кандидатствали в отделните категории – Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. 

VI ИЗДАНИЕ WEB REPORT 2023

До края на приемането на материали за участие остават:

Дни
Часове
Минути
Секунди

Изпратете Ваш оригинален авторски материал, публикуван в уебсайт или в личен блог/влог и участвайте за парична награда.